Doorgaan naar hoofdcontent

Een avond met Sonja Barend

Al even geleden was Sonja Barend op bezoek in Bibliotheek Hoorn. Afgelopen woensdag, 9 mei las ik dat Sonja Barend is genomineerd voor de Hebban.nl Luisterboek Award 2018 met haar boek Je ziet mij nooit meer terug. Tijdens de Week van het Luisterboek wordt de winnaar bekend gemaakt.


Luister hier naar een fragment van dit mooie audiobook, voorgelezen door Sonja zelf: https://soundcloud.com/debezigebij/barend-fragment



Op 12 april was Sonja Barend in de Centrale Bibliotheek. De 'grande dame' van het interview werd geïnterviewd door Liesbeth Staats, bekend van KRO's Brandpunt en zelf ook een doorgewinterde interviewer door haar werk als journaliste. Hoe mooi als je twee doorgewinterde interviewers twee uur lang naast elkaar kunt zetten!
De avond was geïnspireerd op het boek Je ziet mij nooit meer terug. Dat ene zinnetje, de titel van het boek, is bepalend geweest voor de zoektocht van Sonja Barend naar haar Joodse vader. Eigenlijk zijn twee zinnetjes cruciaal geweest. Toen in 1942 twee mannen aanbelden bij het huis waar Sonja als tweejarige woonde met haar ouders, vroegen de mannen: “Is uw man thuis?” Haar moeder antwoordde daarop: ‘Ja”, niet wetende dat daarmee het lot van haar man bezegeld was. Normaliter vluchtte haar vader naar een schuilplaats als er onheil dreigde. Nu was het te laat om hem te waarschuwen en namen de mannen hem mee met de belofte dat hij zo weer terug zou zijn. Haar vader zei echter tegen zijn vrouw: :”Je ziet mij nooit meer terug”. 
In gesprek over de Lindenstraat in Alkmaar, waar Sonja haar jeugd doorbracht bij opa en oma.
Liesbeth Staats stelt indringende vragen aan Sonja Barend.












Sonja heeft al haar contacten ingezet om haar vader ‘te vinden’, want de grande dame van het interview bleek niet door te kunnen dringen tot de muur die haar moeder over het onderwerp tijdens het leven heeft opgeworpen. Zelfs Lou de Jong, oud-directeur van het NIOD, heeft ze aan het werk gezet, maar hij heeft niet veel informatie boven water gekregen: alleen een document waaruit blijkt dat Sonja’s vader in de gevangenis in Scheveningen was aangekomen.

Liesbeth Staats stelde indringende vragen, vatte een aantal zaken steeds mooi samen en betrok ook het publiek bij de avond. Interviewen is een vak en zij liet gisteravond zien dat zij dit vak tot in de puntjes beheerst!

PJ Feldberg, onze huisfotograaf, maakte de volgende fotoserie op 12 april.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Taalcafés en cursussen digitale vaardigheden: een kwalitatief onderzoek naar ervaringen en opbrengsten

De Koninklijke Bibliotheek heeft onlangs samen met Probiblio (de ondersteunende organisatie voor Noord- en Zuid-Holland) kwalitatief onderzoek verricht naar het effect van taalcafés en cursussen digitale vaardigheden in bibliotheken. Sinds de nieuwe Bibliotheekwet van 2015 spelen bibliotheken een grote rol in het lokale aanbod in basisvaardigheden, met name taal- en computervaardigheden. Ook in Hoorn bieden we de deelnemers de mogelijkheid om te oefenen met taal en de computer. Iedere week komen leesclubs samen op het NL-Plein. Tijdens deze bijeenkomsten, die een variant zijn op een Taalcafé, lezen en spreken de deelnemers de Nederlandse taal en maken zij kennis met de Nederlandse cultuur. Ook is er veel belangstelling voor de cursussen digitale vaardigheden zoals Klik&Tik en Digisterker. Het succes van het NL-plein gaan we in het najaar uitbreiden naar onze vestigingen Risdam en Kersenboogerd. De eerste stappen zijn gezet. Burgemeester Nieuwenburg op bezoek bij een van de leesclu